معاونت غذا و دارو

دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی جهرم

  • 1402/02/25 - 13:01
  • - تعداد بازدید: 51
  • - تعداد بازدیدکننده: 47
  • زمان مطالعه : 4 دقیقه
  • /Z6K
عوارض استفاده از لوازم آرایشی غیر استاندارد

عوارض استفاده لوازم آرایشی غیر استاندارد

این روزها آرایش کردن بیش از گذشته در میان زنان و دختران جوان رایج شده است. اگرچه در کشورهای غربی سن آرایش اغلب، 70 سال به بـالا مـی­باشـد ولی در کشور ما سن آرایش روز به روز پایین­تر می­آید و هم اکنون به 13سال رسیده است. غافل از اینکه پزشـکان متخصـص پوست نسبت به عوارض آرایش­های غلط هشدار می­دهند.

 

استفاده بی­رویه از لوازم آرایشـی شـیمیایی کـه برای زیبایی موقتی استفاده می­شود، زیبایی و شادابی پوست و مو را به خطر انداخته، پوست دچار پیری زودرس مـی­شـود و انـواع چین و چروک­ها، لکه­ها و جوش­ها در آن پدیدار می­گردد و مو نیز دچار ریزش و انواع آسـیب­های فیزیکـی و شـیمیایی مـی­شود.

تاریخ آغاز فعالیت­های کارخانه­های لوازم آرایشی و بهداشتی بـه دهـه اول قـرن نوزدهم بر می­گردد. همزمان با پیشرفت صنایع مواد رنگی این کارخانه­ها نیز به شکل امروزی رشد کـرد و بـه وجـود آمـد. در حال حاضر جهان از نظر کشورهای تولید کننده لوازم آرایشی به سه دسته تقسیم می­شود: امریکا، اتحادیه اروپا و ژاپن. کشور ما نیز در واردات و مصرف لوازم آرایشی دارای مقام هفتم در دنیا و سوم در خاورمیانه می­­باشد.

بر اساس آمار رسمی سالانه بالغ بر چهار میلیارد دلار لوازم آرایشی در ایران استفاده می­شود ضمن آنکه بسیاری از این لوازم آرایشی از طریق قاچاق و تجارت چمدانی وارد کشور می­گردد ( 25تا 30درصد) و به خاطر غیر استاندارد و تقلبی بودن موجب بروز عوارض جسمی و بیماری­های مختلف پوستی همچون آلرژی پوسـتی زخم­هـای پوستی و حتی سرطان می­شود.

با توجه به استفاده مداوم خانم­ها از بالغ بر 20 نوع لوازم آرایشی و بهداشتی و بیش از 800 ترکیب شیمیایی موجود در این محصولات که اغلب این ترکیبات بر سیستم اعصاب تاثیر مستقیم دارند، موجب جذب سالانه دو کیلو و پانصد گرم مواد شیمیایی به بدن می­شود. این موضوع موجب افزایش خطرات ناشی از مصرف این نوع مواد می­گردد.

1- حساسیت:

شایع­ترین عارضه لوازم آرایشی به خصوص اجناس تقلبی است. احساس سوزش و سـوزن سـوزن شـدن در محل استفاده شده شایع­ترین شکایت مصرف کنندگان است. سایر علائم عبارتند از: قرمزی، تورم، خارش و تاول­های آبدار، کهیر، عفونت پوست، عفونت ریشه مو، تغییر رنگ پوست و آکنه.

2- سرطان سینه:

ترکیب شیمیایی استفاده در مواد آرایشی مانند مـواد محـافظ از جملـه پـارا بن­هـا و فتالات­هـا ارتبـاطی مستقیم با رشد تومورهای سرطانی به ویژه تومورهای سرطان سینه دارند. پژوهش­ها نشان مـی­دهـد زنـانی کـه بیشـتر از مـواد آرایشی استفاده کرده­اند سرطان پیشرفته تر و طول عمر کوتاه تری داشته اند. در سال­های اخیر با افزایش اسـتفاده از مـواد آرایشی در ایران توسط خانم­ها آمار رشد بیماری سرطان سینه نیز افزایش یافته است.

3-جنون گاوی:

برخی از مواد آرایشی ممکن است دارای فرآورده­های دامی و حاوی کولاژن و ژلاتین باشند کـه باعـث سرایت عارضه جنون گاوی به مصرف کننده می­شوند. لازم به ذکر است که احتمال بروز این مشکل در مورد لوازم آرایشی­های تقلبی زیاد است.

4-افلاتوکسین B1:

یکی از شایع­ترین و قدیمی­ترین مواد سرطان­زا برای انسان است، که توسـط قارچ­هـا تولیـد مـی­شـود. مصرف محصولات آرایشی آلوده به آن­ها می­تواند منجر به صدمات کبدی حاد شود. میزان این ماده سمی در مواد آرایشی تقلبی بالاتر از حد مجاز بوده و به راحتی از روی پوست جذب بدن می­گردد.

5-آکنه:

استفاده از مواد روغنی به عنوان تقلب در لوازم آرایشی غیر استاندارد باعث ایجاد جوش سر سیاه و آکنه در فـرد مصرف کننده می­گردد.

6-ایدز و هپاتیت:

بسیاری از شرکت­های تولید کننده این لوازم در محصولات خود از بقایای جنینی ماننـد جفـت اسـتفاده می­کنند که این کار موجب نگرانی­هایی در انتقال بیماری­هایی مثل ایدز و هپاتیت گردیده است. در حال حاضر اسـتفاده ازجفـت در محصولات آرایشی ممنوع شده است ولی برخی کارخانه­های تولید کننده ادعا می­کنند که مواد موجـود در جفـت موجـب رشد بافتی و برطرف شدن چین وچروک پوست می­شود. این تولید کنندگان مواد آرایشی تلاش می­کنند جفـت را بـا الکـل و سایر مواد پاک کننده از آلودگی میکروبی پاک نمایند. اما همچنان امکان انتقال ویروس ایدز و هپاتیت وجود خواهد داشت.

7- ناباروری:

چنانچه مادران باردار در سه ماهه اول بارداری به طور مرتـب از مـواد آرایشـی اسـتفاده کننـد بـر احتمـال ناباروری فرزندان در آینده می­افزاید. این مورد با صرف نظر از جنسیت جنین در دختران و پسران دیده می­شود مشخص شده است که مواد شیمیایی موجود در انواع محصولات آرایشی و بهداشتی از طریق پوست به سرعت جذب می­شود و بـا ورود بـه جریان خون برخی از آن­ها بر اندام­های داخلی جنین مثل سیستم تولید مثل تاثیر می­گذارد.

پس برای داشتن چهره جوان و عاری از سلول­های مرده و همچنین جلوگیری از ابتلا به بیمـاری­هـای پوسـتی و امـراض مختلـف دیگر باید بدون آگاهی از هر ماده­ای برای آرایش استفاده نکنید، تحت تاثیر تبلیغات قرار نگیرید و از هـر پیشـنهادی اسـتقبال نکنید و بدانید که خود شما به تنهایی ضامن سلامتی پوست و موی خود هستید.

 

  • گروه خبری : اخبار معاونت
  • کد خبر : 2286
مدیر سایت
خبرنگار

مدیر سایت